zoeken:   
 
   Fotoboek    Home    Start    Nieuws    Informatie    Potgrond actie    Bestellen    Concerten      Fotogalerij      Contact    Links    Repetities    Leden  

A day without singing is like a day without Sunshine
U bevindt zich hier: Fotogalerij

OMK 40 jaarKoor viert feest met Duitse vrienden

Ze hebben elkaars kinderen zien opgroeien en elkaars taal leren spreken. De banden tussen mannenkoor Liederkranz uit het Duitse Gedern en het Ommer Mannenkoor bestaan al sinds vlak na de oprichting van het koor uit de Vechtstad. Bij de viering van het veertigjarig jubileum kunnen de Duitse vrienden dan ook niet ontbreken; gistermiddag kwamen ze per bus én fiets aan in Ommen.

"Acht leden van Liederkranz zijn helemaal op de fiets hierheen gekomen" , vertelt Jan Hekman, voorzitter van het Ommer Mannenkoor. "Maandag zijn ze vertrokken en de eerste dag hebben ze al honderdzestig kilometer afgelegd. Ze hebben de longen dus al goed los voor het concert van zaterdagavond."

De afvaardiging uit Duitsland is namelijk niet alleen gekomen om het feest mee te vieren, het koor staat samen met de Ommer mannen op de planken tijdens het jubileumconcert. "Ze slapen dit weekeinde bij gastgezinnen. Zaterdag laten we ze nog wat van de stad zien en daarna volgt natuurlijk de generale repetitie."

De vriendschapsbanden ontstonden vlak na de oprichting van het koor uit de Vechstad in 1969. "Iemand uit Ommen kwam toen in de kost bij een gezin in Gedern dat bij het koor daar betrokken was. Zo zijn de contacten ontstaan. Nu gaan zo'n veertig families uit Ommen eens in de paar jaar naar Duitsland en daarna komt er dan weer een groep van Liederkranz hiernaartoe."

De voorzitter van het Duitse koor komt hier zelfs een paar keer per jaar en spreekt inmiddels al goed Nederlands, weet Hekman. Zelf is hij ook regelmatig in Gedern te vinden. "Dertig jaar geleden ging ik er voor het eerst heen met mijn vrouw. We sliepen in een gastgezin met daarin een zoon van een jaar of negen. Dat is nu een volwassen man die al vanaf zijn zestiende lid is van Liederkranz."

Het zo'n zeventig man tellende Ommer koor deelt het podium vanavond niet alleen met Liederkranz maar ook met een projectkoor van ruim vijftig vrouwen. "Onze dirigent Gezinus Veldman werkt vaker met projectkoren en hij kwam met dit idee. De groep bestaat zowel uit vrouwen van koorleden als uit leden van andere koren. Het is fantastisch hoe Gezinus zo'n groep weet te enthousiasmeren. Dat geldt overigens ook voor ons eigen koor; sinds hij anderhalf jaar geleden onze dirigent werd, hebben we er zeker tien leden bij gekregen."


 

Overige artikelen:
Kerstconcert Hervormde Kerk te Ommen
Potgrondactie
© WIPEsoft / Ontwerp J.K. Bijl